Wiesiołek to roślina zielna należąca do rodziny wiesiołkowatych. Ze względu na szereg zdrowotnych właściwości jest to roślina doceniana w medycynie i zaliczana do produktów cieszących się mianem superfoods. Wiesiołek skutecznie niweluje dolegliwości reumatyczne, regeneruje tkanki i odznacza się właściwościami przeciwzapalnymi. Wiesiołek występuje również w świecie kulinarnym. Olej z wiesiołka to produkt wzmacniający odporność i właśnie z tego względu cieszy się ogromnym uznaniem. Jakie dania można stworzyć z jego udziałem?
Sałatka z buraczków
Do przygotowania pożywnej i niezwykle zdrowej sałatki z buraczków potrzebujemy zaledwie czterech-pięciu ugotowanych buraków, kiełki słonecznika, świeży koperek, orzechy włoskie, ocet winny, odrobinę rozmarynu, miód i oczywiście olej z nasion wiesiołka. Pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić, jest ugotowanie buraków, a następnie pokrojenie ich w drobną kostkę. Następnie siekamy świeży koperek, a orzechy prażymy na patelni. Całość dodajemy do buraków i delikatnie mieszamy. W osobnym naczyniu należy przygotować sos do sałatki. W tym celu mieszamy olej z octem, miodem i przyprawami. Następnie zalewamy sosem sałatkę i całość odstawiamy do lodówki na pół godziny, aby sałatka nabrała odpowiedniego smaku. Takie lekkie, acz pożywne danie będzie zdrową opcją nie tylko ze względu na buraki, ale również olej z wiesiołka, który ma dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Warto również na własnej skórze przetestować przepis na tradycyjną sałatkę grecką z pomidorem, ogórkiem i serem feta. Dip na bazie oleju z wiesiołka z dodatkiem soku z cytryny i odrobiny czosnku wzbogaci smakowo sałatkę i nada jej charakterystycznego cudownego aromatu, nie wspominając o zdrowotnych właściwościach.
Przepis z nasionami wiesiołka
Wiesiołek powszechnie występuje w formie oleju. Warto jednak pamiętać, że można korzystać również bezpośrednio z nasion, które mogą stanowić nie lada dodatek do potraw wszelkiej maści. Wiesiołek to również świetne uzupełnienie pożywnych koktajli. Do przygotowania koktajlu potrzebujemy liści świeżej melisy, odrobinę liści mięty, banana, pomarańczę i sproszkowaną wersję wiesiołka. Całość należy umieścić w blenderze i dokładnie rozdrobnić. Dla urozmaicenia smaku można dodać odrobinę soku z cytryny oraz miodu. Tak powstały koktajl będzie prawdziwą skarbnicą wartościowych składników, dzięki którym organizm otrzyma całe mnóstwo niezbędnych do poprawnego funkcjonowania elementów. Wiesiołek w wersji mielonej można dodawać właściwie do wszystkich koktajli warzywno-owocowych.