Czarnuszka to roślina o nieprawdopodobnej mocy leczniczej doceniana już od wielu lat. Nazywana jest również czarnym kminkiem, choć smakiem przypomina nieco bardziej pieprz. Odznacza się charakterystyczną pikantnością. Nasiona czarnuszki pomagają w obniżaniu ciśnienia krwi, a także w redukcji złego cholesterolu. Dodatkowo wspomagają cały układ odpornościowy i zapobiegają powstawaniu wielu dolegliwości, począwszy od osteoporozy, a na dolegliwościach układu oddechowego kończąc. Nic zatem dziwnego w tym, że sięgamy po czarnuszkę z coraz większą częstotliwością. Niezaprzeczalną zaletą nasion jest ich wyjątkowy smak, który sprawia, że potrawy nabierają wyjątkowego charakteru. Jakie przepisy z czarnuszką w roli głównej cieszą się największym uznaniem?
Pasta jajeczna
Wiele osób uważa, że czarnuszka doskonale komponuje się z jajkami. Trzeba przyznać, że takie zestawienie jest wyjątkowo dobre, zwłaszcza gdy w grę wchodzi fantastyczna pasta jajeczna do kanapek. Do przygotowania takiej pasty potrzebujemy jajek, jogurtu naturalnego, czarnuszki, soli i odrobiny pieprzu. Najpierw gotujemy jajka, które następnie należy obrać ze skorupki i rozdrobnić widelcem, aby konsystencja przypominała pastę. Do jajek należy dodać odrobinę jogurtu naturalnego, soli i pieprzu. Na koniec dodajemy nasiona czarnuszki. Całość należy dokładnie wymieszać i voila! Taka pasta będzie doskonałą i dosyć szybką w przygotowaniu propozycją śniadaniową. Rewelacyjnie komponuje się ze świeżym pieczywem, aczkolwiek można jej użyć również jako dodatek do naleśników.
Sałatka z kurczakiem
Przygotowanie takiej sałatki jest banalnie proste. Potrzebujemy sałaty lodowej lub świeżej rukoli, pierś z kurczaka, ogórki konserwowe, pomidory suszone, oliwki zielone i ser camembert. Po umyciu sałaty należy umieścić ją w osobnym naczyniu. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki na oliwie z pomidorów suszonych. Kroimy ogórki konserwowe w drobną kostkę, dodajemy oliwki oraz pokrojone drobno kawałki suszonych pomidorów. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Na samym końcu doprawiamy sałatkę pieprzem, solą i garstką czarnuszki, a następnie kroimy na niewielkie kawałki ser camembert. Taka sałatka będzie doskonałym pomysłem na stosunkowo szybki obiad.
Roladki szpinakowo-łososiowe z czarnuszką
Czarnuszkę może także wykorzystać jako atrakcyjny i zdrowy dodatek do apetycznych roladek z ciasta francuskiego z kawałkami wędzonego łososia i świeżego szpinaku. Potrzebujemy gotowe ciasto francuskie, dwa jajka, łososia wędzonego, liście świeżego szpinaku oraz ser feta. Na cieście należy ułożyć pasma pokrojonego łososia. Liście szpinaku należy posiekać i wymieszać z serem feta, dodając do całości odrobinę pieprzu oraz soli. Pastę należy ułożyć na cieście, a następnie całość zrolować i pokroić na nieco mniejsze porcje. Od zewnętrznej strony ciasto smarujemy żółtkiem i okraszamy nasionami czarnuszki. Całość należy włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Roladki powinny być pieczone przez 20 minut.