Poznaj moc octów!

Odporność Zdrowie

Jak zadbać o odporność zimą?

Sezon jesienno-zimowy skłania do zastanowienia się nad sposobami, dzięki którymi wzmocnimy własną odporność. To właśnie w tym okresie szczególnie rozprzestrzeniają się wirusy, a o przeziębienie również znacznie łatwiej niż w cieplejszej porze roku. Wzmacnianie odporności może tak naprawdę odbywać się regularnie, a nie tylko w okresie poprzedzającym mniej sprzyjające miesiące. Wystarczy tylko wiedzieć, jakie produkty powinny wzbogacić naszą codzienną dietę.

Dobra dieta to podstawa!

Regularnie spożywane zbilansowane posiłki to zdecydowanie jeden z najlepszych sposobów na wzmocnienie odporności. Organizm wyposażony w niezbędną ilość wartości odżywczych jest znacznie mocniejszy niż ten, który boryka się z bezustannymi niedoborami. Witaminy wszelkiej maści biorą udział w wielu procesach zachodzących w organizmie i dlatego tak ważne jest, aby dostarczać je w potrzebnych ilościach. Dorosły człowiek powinien każdego dnia spożywać od czterech do pięciu posiłków, w których znajdzie się miejsce zarówno dla węglowodanów, białek, tłuszczu, jak i składników mineralnych i witamin.

Ocet na odporność

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z cudownych właściwości zdrowotnych octu owocowego. Ten niepozorny składnik już od lat cieszy się wielkim uznaniem wśród zwolenników medycyny niekonwencjonalnej. W starożytności za pomocą octu owocowego radzono sobie z całą gamą rozmaitych dolegliwości, począwszy od schorzeń dróg oddechowych, a na dokuczliwych infekcjach kończąc. W niektórych regionach świata do dzisiaj wierzy się, że jest to płyn wzmacniający cały organizm i dodający sił. Podstawą octu owocowego jest oczywiście kwas octowy, który ma zbawienny wpływ na organizm. To za jego sprawą dochodzi do obniżenia cholesterolu i redukcji poziomu cukru we krwi. Co więcej, kwas ten wykazuje silne działania przeciwbakteryjne. Doskonałym wyborem będzie ocet jabłkowy, wyposażony w szereg ważnych witamin i antyoksydantów. Zaleca się spożycie maksymalnie czterech łyżek stołowych każdego dnia.

Inne zdrowe produkty

W okresie jesienno-zimowym warto również skusić się na napary tworzone na bazie świeżego imbiru. Najważniejszą częścią tej specyficznej rośliny uprawnej jest korzeń, który wykazuje bardzo silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgorączkowe. Przygotowanie pysznego naparu jest czynnością banalną. Wystarczy obrać korzeń i pokroić imbir na nieco mniejsze kawałeczki. Następnie gotować przez kilka minut i odstawić na bok, by napar nieco się ostudził. Osoby nieprzepadające za nieco pikantnym smakiem imbiru mogą dodać odrobiną miodu i cytryny. Regularnie picie takiego naparu znacząco wpływa na odporność całego organizmu.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *