Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek i jest jednym z najpopularniejszych odmian octu na bazie owoców. Jest lekko mętny i odznacza się wspaniałym smakiem jabłek. Znajduje bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, aczkolwiek w wielu kręgach traktowany jest jako lekarstwo na szereg różnych dolegliwości. Z pewnością jest to produkt, który warto mieć zawsze pod ręką – zarówno dla unikatowego smaku potraw, jak i własnego zdrowia. Jak z niego korzystać?
Ocet jabłkowy w kuchni
Ze względu na aromatyczny i nieco delikatniejszy smak ocet jabłkowy cieszy się bardzo dużym uznaniem wśród miłośników gotowania. Sprawdzi się doskonale jako akcent w różnego rodzaju sałatkach, aczkolwiek można na jego bazie stworzyć także wyśmienitą marynatę do mięs. Ocet jabłkowy doskonale podkreśla smak potraw, wzbogacając je wspaniałą jabłkową nutą.
Ocet jabłkowy na odporność
Od tysięcy lat octom wszelkiej maści przypisuje się zdrowotne właściwości. Nie inaczej jest w przypadku octu jabłkowego, którego podstawą jest kwas octowy. Duża zawartość witaminy C oraz szeregu składników mineralnych sprawiają, że ocet jabłkowy coraz częściej stosowany jest jako lekarstwo na konkretne dolegliwości lub wsparcie profilaktyczne. Badania potwierdzają, że już cztery łyżki stołowe każdego dnia przyczyniają się do znacznej poprawy kondycji układu odpornościowego. Nic dziwnego w tym, że ocet jabłkowy bardzo często staje się elementem płukanek na gardło czy domowych syropów. Jego silne działanie przeciwbakteryjne i antyseptyczne powoduje, że doskonale wspiera organizm podczas walki z przeziębieniem i różnego rodzaju infekcjami.
Ocet jabłkowy na odchudzanie
Badania dowodzą, że picie octu jabłkowego wpływa korzystnie na procesy trawienne. Właśnie z tego względu ocet jabłkowy jest zalecany przez dietetyków, którzy wspierają swoich podopiecznych w walce z otyłością lub nadwagą. Uwzględnienie octu jabłkowego w swoim jadłospisie przyspieszy metabolizm, co w przypadku osób znajdujących się na diecie redukcyjnej będzie miało ogromne znaczenie.
Jak dużo octu jabłkowego można pić każdego dnia?
Ze względu na zdrowotne właściwości po ocet jabłkowy sięga coraz więcej osób. Warto jednak mieć świadomość, że nie powinno się przekraczać czterech łyżek stołowych każdego dnia. Octu nie trzeba pić w czystej formie. Doskonałym sposobem na zneutralizowanie octowego smaku będzie stworzenie roztworu z dodatkiem wody i miodu. Ocet można także śmiało dodać do owocowego koktajlu czy soku. W ten sposób unikniemy niezbyt przyjemnego, kwaskowatego smaku, który występuje w czystej postaci.