Octy owocowe to naturalne produkty powstające na drodze fermentacji. Odznaczają się charakterystyczną mętnością oraz niepowtarzalnym smakiem. Dla wielu osób stały się alternatywną wersją standardowego octu ze względu na mnogość zdrowych właściwości, które zapewniają wiele korzyści organizmowi. Nic dziwnego w tym, że sięgamy po nie coraz częściej. Naukowcy wielokrotnie przeprowadzali badania, z których jednogłośnie wynika, że octy owocowe to składniki, które warto stosować w codziennej diecie żywieniowej. Na czym polega ich moc?
Ocet na zdrowie!
Regularne spożywanie octu owocowego powoduje obniżenie ciśnienia krwi oraz redukcję złego cholesterolu. To właśnie zły cholesterol jest przyczyną powstawania takich chorób jak miażdżyca. Octy owocowe to niezawodne źródła witaminy C, która jest niezwykle ważna dla właściwego funkcjonowania organizmu. To ona aktywizuje enzymy do działania. Dzięki niej gojenie ran przebiega znacznie sprawniej, ale działa także kojąco na psychikę człowieka, nie wspominając o wzmacnianiu układu immunologicznego. W octach owocowych znajdują się także ważne witaminy z grupy B. Warto dodać, że niedobory w tej materii są niemal natychmiast odczuwalne. Pojawia się rozdrażnienie, osłabienie oraz brak koncentracji. Właśnie dlatego ważne jest regularne dostarczanie tych witamin. Octy owocowe to doskonały sposób na dostarczanie sobie niezbędnych polifenoli oraz aminokwasów. Są także skarbnicą bardzo istotnych składników mineralnych, m.in. magnezu, potasu, cynku czy fosforu.
Zastosowanie octów owocowych
Delikatny posmak owocowy sprawia, że octy w takim wydaniu doskonale sprawdzają się jako aromatyczny dodatek do sałatek czy marynat. Znajduje on zatem bardzo szerokie zastosowanie w kulinarnym świecie, ale dla niektórych jest przede wszystkim podstawowym elementem wyposażenia domowej apteczki. Octy owocowe są doskonałym środkiem wzmacniającym cały układ immunologiczny. Spore właściwości przeciwbakteryjne sprawiają, że sięgamy po nie w przypadku przeziębień czy innego rodzaju infekcji. Fantastyczny skład owocowych octów powoduje, że wykazują one również właściwości przeciwbólowe, co w przypadku stanów zapalnych będzie miało spore znaczenie. Warto również podkreślić jego niebagatelną rolę w dietach odchudzających. Osoby, które pragną w zdrowy sposób pozbywać się nadwyżkowych kilogramów, powinny sięgać po takie octy regularnie. Pobudzają one enzymy trawienne i tym samym przyspieszają cały metabolizm.