Siemię lniane to niewielkie ziarna pospolitego lnu, które znane są ludzkości od kilku tysięcy lat. Nie zmienia to jednak faktu, że popularnością cieszą się od niedawna. Te niepozorne ziarenka odznaczają się niezwykle urozmaiconym składem i tym samym właściwościami zdrowotnymi, co czyni je tak naprawdę produktem z serii superfoods. Dlaczego warto się nim zainteresować?
Skarbnica zdrowia
W tych niewielkich ziarenkach znajduje się sporo składników, których organizm potrzebuje na co dzień. Siemię lniane jest doskonałym źródłem błonnika, który odpowiada za prawidłowe wydzielanie soków trawiennych i zapobiega powstawaniu wielu dolegliwości. Jest także źródłem białka, tłuszczy i węglowodanów. Wyposaża organizm w witaminę B6, element niezbędny do poprawnego funkcjonowania całego organizmu. To właśnie witamina B6 w dużej mierze odpowiada za działanie układu nerwowego i bierze udział w wielu istotnych procesach biochemicznych. Jakikolwiek niedobór w tej materii odczuwalny jest niemal natychmiastowo. Objawia się osłabieniem, rozdrażnieniem, a nawet silnymi bólami głowy. Siemię lniane to także źródło kwasu foliowego, ryboflawiny, niacyny oraz wielu minerałów, np. fosforu, potasu, żelaza czy magnezu.
Na co pomaga?
Siemię lniane to doskonała propozycja dla wegetarian i wegan, którzy potrzebują dobrego źródła białka. Jednak nie tylko oni powinni sięgać po te niepozorne ziarenka lnu pospolitego. Ze względu na swoje właściwości, jest zalecany każdemu, kto pragnie uzupełnić swoją dietę żywieniową o kolejny zdrowy składnik. Siemię lniane to ogromne wsparcie dla całego układu pokarmowego. Regularne spożywanie ziaren usprawnia perystaltykę jelit. Badania dowodzą również, że siemię lniane to idealny produkt na naturalne i zdrowe obniżania poziomu glukozy we krwi. Spożywanie siemienia lnianego zaleca się także kobietom w okresie przekwitania. Dowiedziono bowiem, że zawarte w ziarenkach lignany wspierają całą gospodarkę hormonalną i mogę również wspomagać profilaktykę nowotworową. Siemię lniane spożywane regularnie pomoże także obniżyć poziom złego cholesterolu w organizmie. Poprawi się również kondycja naczyń krwionośnych.
Jak jeść?
Siemię lniane może stanowić dodatek do różnego rodzaju sałatek. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodawać zmielone ziarna do jogurtów, owsianek czy innego rodzaju deserów. Ziarna mogą być tak naprawdę dodatkiem do każdego rodzaju potrawy. Już niewielkie porcje spożywane każdego dnia wprowadzą szereg pozytywnych zmian dla zdrowia.